Farge garn med syrefarger

Før du begynner

Syrefarger får navnet sitt fra at det trengs syre for at de skal feste seg til fibrene som skal farges. I tillegg trengs det varme. I pulverform er fargene skadelige å puste inn. Bruk derfor alltid godkjent støvmaske når du jobber med pulverne. Når de er i løsning (blandet med vann), er det ikke nødvendig å ha på støvmaske. Utstyret du bruker til farging (gryter, kopper, kar, skjeer....) må ikke brukes i matlaging. Garnet må være i hespeform. Er det i vanlig nøsteform, kan du snurre det rundt feks en stolrygg. Bind det løst sammen med tråd 2-3 steder rundt. Pass på at trådene ikke er for stramme. Da kommer ikke fargen til.

Utstyrsliste

    - Sitronsyre (finnes i bakehylla på matbutikken)
    - Støvmaske til bruk ved håndtering av fargepulver
    - Gryte dedikert til farging, gjerne en vid og stor en
    - Plastkopper til å blande farge i
    - Plastskjeer til å blande farge med
    - Engangshansker
    - Underlag (plast/papir) til å beskytte arbeidsoverflaten mot fargeflekker
    - Hyssing av bomull eller syntetmateriale
    - Gaffel, spaghettiøse eller lignende til å løfte garnet opp av vannet med
    - Vaskebalje
    - Ullvaskemiddel

Slik gjør du

Semisolid (“ensfarget”)

1. Bind en bit hyssing løst rundt hespet (fra yttersiden og inn i “sirkelen”). Det gjør det enklere å ikke floke det til.
2. Fyll gryta med kaldt vann. Jo mer vann desto jevnere fargeresultat. Legg garnet i bløt i gryta.
3. Bland farger i en plastkopp til ønsket fargetone: 1/8-1/4 ts er vanligvis nok for 100 g garn. Sjekk på en bit tørkepapir for å se omtrent hvordan den blir. Fargene kan blandes sammen, akkurat som maling. Ikke ta for mye farge - da kan det bli vanskelig å vaske den ut av garnet etterpå!
4. Ta garnet opp av gryta og bland fargen i vannet. Senk garnet ned i fargebadet. Rør litt rundt slik at fargen fordeler seg jevnt.
5. Sett gryta på komfyren og varm opp.
6. Når garnet er rett under kokepunktet (små bobler i vannet), løft opp garnet etter hyssingen med en gaffel eller lignende. Løs opp sitronsyre i vannet. Bruk ca 1 ts per 100 g garn. Senk garnet ned i gryta igjen og rør rundt.
7. La garnet trekke under kokepunktet i 30 minutter eller til all farge er absorbert.
8. Avkjøl garnet sakte for å unngå toving. Dette er viktig om du bruker garn som ikke er superwash. 
9. Vask garnet forsiktig i lunkent såpevann til det ikke kommer ut mer farge i vannet. Vri det opp i et håndkle og heng til tørk.

Seksjonert garn

Ha lite vann i gryta og bland i sitronsyre før du har oppi garnet. Når vannet er oppunder kokepunktet, hell over farge på de stedene du vil ha den. Dytt eventuelt litt på garnet med en skje for å få jevnere farge. Du kan gjerne bruke flere farger på forskjellige steder. Rør minst mulig på gryta. La garnet trekke under kokepunktet til all farge er absorbert, og la garnet avkjøles helt før du skyller det.

Spettete garn

Ha bittelitt vann i gryta og bland med sitronsyre. Det skal ikke være nok til å dekke garnet. Gjennombløt garnet før du har det i gryta. Varm opp til kokepunktet og ta gryta av varmen. Ta fargepulver på en skje (viktig: bruk maske!) og dunk forsiktig på den med fingeren slik at pulveret drysser ned i gryta. Rør minst mulig på gryta. La garnet trekke under kokepunktet, og la garnet avkjøles helt før du skyller det.

Kombinasjoner

Nå er du klar til å eksperimentere i vei! Du kan gjerne kombinere flere teknikker etterhvert som du blir stødigere på fargeprosessen. Ha det gøy!